Artikel Zutphense Koerier

Juun, Guda en Louise aan de picknickstamtafel. “De keet was afgedankt door Natuurmonumenten, we hebben hem zelf opgeknapt en beschilderd.”(foto: Feikje Breimer)

Van hondenuitlaatplaats tot paradijs

ZUTPHEN – Het is dat je soms het verkeer achter de haag hoort rijden, anders waande je je ver in het buitengebied. Niets is minder waar. Bijentuin Braamkamp ligt midden in de stad. Gelukkig maar, zo heeft de hele buurt er wat aan. Het is woensdagochtend, bij de ingang hangt het schilderij van een vrolijke bouwkeet. Met zwarte letters staat te lezen: Open.

Wie bij een tuin denkt aan gladgeschoren gazons en perkplanten komt bedrogen uit. Wie houdt van bijen en vlinders wacht een aangename verrassing. “Hier draait alles om bijen,” vertelt Juun Looijmans, “soms wil ik iets uit de grond trekken maar dan vliegen er bijen rond de plant. Laten staan!” Met Louise Kleinherenbrink en Guda Broersen vormt hij de vaste groep bewoners rond Braamkamp die zich bezig houden met de bijentuin. Juun: “Er mogen nog veel meer mensen komen helpen. Er is al een stel dames dat zich heeft ontfermt over de kruidentuin. Verder maaien we de looppaden, voor de rest laten we de tuin zoveel mogelijk met rust.”

Rond 2011 is de Bijentuin Braamkamp aangelegd. Een hondenuitlaatveld werd op initiatief van wijkbewoner en kunstenaar Wolfram Reisiger omgespit en ingeplant als onderdeel van Bijenlint Zutphen. Louise schenkt koffie in aan de picknicktafel. “We zijn hier altijd op woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur en op vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. We vragen een vrijwillige bijdrage voor de koffie, maar de tuin is altijd vrij toegankelijk. Ook wanneer wij er niet zijn mag je gewoon de tuin in.” Guda vult aan: “Op maandagavond eten we hier zo lang het weer het toe laat met elkaar. Iedereen neemt zelf iets te eten mee. Op deze manier leer ik steeds meer mensen uit de buurt kennen.” In de tuin staat een prachtig versierde keet die vorig jaar met behulp met allerlei fondsen is aangeschaft. Er zijn nog twee wensen waar geld voor nodig is.

Louise: “We hebben hier geen toilet, dus je moet naar huis terwijl dat helemaal niet uitkomt. Voor 1000 euro kunnen we een composttoilet plaatsen, een mooi klein houten toiletgebouwtje.” Juun wijst naar een stukje kortgemaaid gras. “We willen ook een natuurlijke jeu-de-boulesbaan maken. Daarvoor hebben we sluitbanden nodig, geschikte grond en een bankje om op uit te puffen. Daar hebben ongeveer 500 euro voor nodig. Wie wil kan ons helpen door te doneren via Het Torenfonds; project ‘Bij1keet’.” Terwijl we koffiedrinken zoemen er bijen en fladderen er vlinders rond de vlier, de teunisbloemen en kaardenbollen. Louise: “Ik woon zo vlakbij, maar als ik hier ben ervaar ik zo’n rust.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *